Αντίμετρα και προπαγάνδα

του Γιάννη Περακάκη – μέλους της πρωτοβουλίας ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ

Η πραγματική εικόνα των μέτρων – αντίμετρων του μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε στις 18/5/2017 είναι αυτή που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα.

 

Βλέπουμε ότι τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα από τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν, πράγμα που καταρρίπτει την προπαγάνδα περί “ούτε ένα ευρώ λιτότητα” ή κατόπιν “ένα ευρώ αντίμετρα για κάθε ευρώ μέτρα” και περί δήθεν ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Τα μέτρα

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αμέσως και είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο που είναι αναίσχυντα προκλητικό (ιδιαίτερα για μια αυτοπροσδιοριζόμενη ως αριστερή κυβέρνηση) είναι ότι επιβαρύνουν κυρίως τα κατώτατα εισοδήματα. Αν μιλήσουμε για κοινωνική αναλγησία θα είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός. Και καλό θα ήταν να σταματήσουν κάποια στιγμή το παραμύθι ότι αναγκάζονται να υποκύψουν γιατί οι δανειστές εκβιάζουν, εκτός αν οι κυβερνώντες θέλουν να πιστέψουμε ότι ήταν τόσο αφελείς που νόμιζαν ότι ο δρόμος της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τις τράπεζες ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ήξεραν πολύ καλά ότι σκίσιμο των μνημονίων και όρκοι πίστης στην ΕΕ είναι ασυμβίβαστα. Όμως η εξουσία ήταν αυτοσκοπός.

Τα προσδιορισμένα αντίμετρα

Σύμφωνα με το άρθρο 15 τα αντίμετρα εφαρμόζονται μόνο όταν οι θεσμοί κρίνουν ότι “δεν προκαλείται απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους”. Δηλαδή εφόσον επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Βέβαια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον για το 2019 η επίτευξη των πλεονασμάτων είναι “σίγουρη”. Εκτός από το εξώφθαλμο γεγονός ότι τα πλεονάσματα προέρχονται από αιματηρές περικοπές και εξωφρενικούς φόρους στα κατώτερα και μεσαία στρώματα, πρέπει να παρατηρήσουμε και το εξής: Αν π.χ. το 2020 έχουμε υπολογίσει αντίμετρα 3,915 δις, δηλαδή χονδρικά 2% του ΑΕΠ, τότε τι ακριβώς νόημα έχει η προσπάθεια για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%τ ο 2020 για την εξυπηρέτηση του χρέους; Το να παίρνεις σκληρά μέτρα ώστε να έχεις πλεόνασμα για να πληρώσεις τους τόκους των δανείων και κατόπιν ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος να το γυρνάς πίσω ως παροχές, αντιβαίνει την κοινή λογική. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Τα μη προσδιορισμένα αντίμετρα (δεν νομοθετήθηκαν)

Παρακάτω ο ίδιος πίνακας “συμπληρωμένος” με επιπλέον αντίμετρα (τελευταία γραμμή). Πρόκειται για αντίμετρα που δεν εξειδικεύονται, δεν ψηφίστηκαν και παρουσιάστηκαν καθαρά για λόγους εντυπώσεων. Καθρεπτάκια για ιθαγενείς δηλαδή ακριβώς όπως και η γραβάτα που θα φορέσουν λόγω της υποτιθέμενης απομείωσης του χρέους. Προέρχονται από εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο θα πιάσουν το 3,5% του ΑΕΠ αλλά θα το ξεπεράσουν και συγκεκριμένα ότι θα είναι 4% το 2019, 4,2% το 2020 και 4,3% το 2021, οπότε αυτό το περίσσευμα μπορεί να διατεθεί. Είναι εύκολο να επιτύχουμε τέτοια πλεονάσματα; Ναι, πολύ εύκολο. Αρκεί να τσεκουρέψουν κι άλλο τις συντάξεις, να επιβάλλουν νέους εξοντωτικούς φόρους και να εξαλείψουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Αντικειμενική ειδησιογραφία (!!!)

Είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση εμφάνισε τα μη προσδιορισμένα μέτρα. Τον δείχνει το παρακάτω γράφημα της ΕΡΤ, μνημείο “ανεξάρτητης ενημέρωσης” και ευτελούς προσπάθειας εξαπάτησης του ελληνικού λαού (τα 7,5 δις είναι απλώς μια άνευ νοήματος άθροιση των δύο πράσινων κουτιών της τελευταίας στήλης του συνοπτικού πίνακα.

Και λίγο χιούμορ. Όχι δεν γκρεμίζεται το κτίριο της ΕΡΤ, αλλά η ίδια η έννοια της δημοσιογραφίας τόσο από τα κρατικά όσο και από τα ιδιωτικά κανάλια που υποτίθεται ότι είναι από τον νόμο υποχρεωμένα να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση. Η “ελεύθερη αγορά” όμως έχει άλλη γνώμη.

 Γιάννης Περακάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *