60 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ: Δε γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε

60 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ: Δε γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε
Παλεύουμε για έξοδο από ευρώ και ΕΕ

Στις 25 Μαρτίου κλείνουν 60 χρόνια από την υπογραφή από έξι ευρωπαϊκά κράτη (Δ. Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ιταλία) της συνθήκης της Ρώμης, η οποία είναι ουσιαστικά η επίσημη πράξη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Προέβλεπε την δημιουργία μιας κοινής αγοράς βασισμένης στην τελωνειακή ένωση των χωρών αυτών, την θεμελίωση τεσσάρων ελευθεριών (κυκλοφορίας εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων), την υιοθέτηση κοινής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις μεταφορές, την θέσπιση κανόνων προστασίας του ανταγωνισμού (με αιχμή την κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων) και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ίδρυση της ΕΟΚ προπαγανδίστηκε ως το τέλος των πολέμων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και απαρχή μιας εποχής ευημερίας και δημοκρατίας για τους λαούς της. Το που ακριβώς όμως αποσκοπούσε η ΕΟΚ έγινε ξεκάθαρο με την πάροδο των δεκαετιών όταν τα διάφορα σύμφωνα σταθερότητας και η θεοποίηση της ανταγωνιστικότητας οδήγησαν σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων (ειδικά στις χώρες της περιφέρειας) ενώ ταυτόχρονα καταρρακώθηκε και αυτή η έννοια της αστικής δημοκρατίας με την διακοσμητική παρουσία του λεγόμενου Ευρωκοινοβουλίου, την επικράτηση εξωθεσμικών κέντρων και την ενεργό ανάμειξη των ευρωπαϊκών χωρών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών και την δημιουργία τεράστιου κύματος προσφύγων.

Στην χώρα μας η καπιταλιστική κρίση του 2008 σε συνδυασμό με την “αλληλεγγύη” της δήθεν μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ακραία πλέον φτώχεια (που διαρκώς επιδεινώνεται), στην καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικού κράτους και στο ξεπούλημα των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας. Το κύμα δυσαρέσκειας και αντίθεσης στην ΕΕ συνεχώς μεγαλώνει, αν δεν είναι ήδη πλειοψηφικό. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αλλαγή πολιτικής μέσα στα πλαίσια της ΕΕ είναι αδύνατη. Ότι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι η μόνη πολιτική εντός της ΕΕ είναι η βάρβαρη εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των λαών.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ: 25/3-1/4
Η ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 18.00 για να θέσουμε πλέον ξεκάθαρα το αίτημα της σύγκρουσης και αποδέσμευσης από την ΕΕ σαν μοναδικού δρόμου για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης.

Αθήνα: 6μμ στα Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου

“Θα πεινάσουμε αν βγούμε από την ΕΕ; Θα χουμε ρεύμα;”
Η ΔιΕΕξοδος σας καλεί σε εκδήλωση – συζήτηση για το εφικτό της εξόδου από την ΕΕ το Σάββατο 1 Απριλίου στις 6 μμ στην Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, Αιγαίου & Ελ. Βενιζέλου 12

Θα πεινάσουμε αν βγούμε από την ΕΕ; (εκδήλωση 1/4)

Εκπομπές, αρθρογραφία, και άλλες δράσεις κατά της ΕΕ θα γίνουν όλη την εβδομάδα

Διαβάστε για τα 60 χρόνια ΕΕ:
60 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ: Αλλαγή πολιτικής μέσα στην Ε.Ε. είναι αδύνατη, του Γιάννη Περακάκη

60 χρόνια ΕΕ: Δημοκρατία, μια έννοια που διέφυγε, του Θοδωρή Βουρεκά

60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΚ/ΕΕ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ, του Δ. Δεσύλλα, πρώην ευρωβουλευτή

Ευρωπαϊκή Ένωση: 60 Χρόνια Χίμαιρας, του Κώστα Λουλουδάκη, συγγραφέα

Τρίτη 28/3/2017, το βράδυ 22:00 με 23:00 στην εκπομπή On the third day στην ΕΡTopen 106.7 στα FM, ο Θοδωρής Βουρεκάς, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος της Πρωτοββουλίας Αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ ΔιΕΕξοδος και η Despina Koutsoumba – Δέσποινα Κουτσούμπα Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής και μέλος της ΔιΕΕξοδος – Πρωτοβουλία αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ.
Σε μια συζήτηση για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Stay tuned on www.ertopen.com ,www.live24.gr

Τετάρτη 29/3/2017, στην εκπομπή “Ράδιο Παντιέρα” της ERTopen στις 18.00-19.00
o Πλάτωνας Μαυρομάτης και ο Στέλιος Μαρίνης συζητούν με αφορμή τα 60 χρόνια ΕΕ και την εκδήλωση της ΔιΕΕξόδου του Σαββάτου 1/4. Θα πεινάσουμε; Θα έχουμε ρεύμα αν βγούμε από την ΕΕ;
Stay tuned on www.ertopen.com ,www.live24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *