Εκδήλωση-παρουσίαση: Η Ε.Ε. σε κρίση | Μαρξιστικές συμβολές διερεύνησης

Τη Δευτέρα 6 Μάρτη, τα Τετράδια Μαρξισμού-περιοδική θεωρητική και πολιτική έκδοση και η Πρωτοβουλία Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ «διΕΕξοδος» διοργανώνουν εκδήλωση με την αφορμή το αφιέρωμα του 2ου τεύχους των Τετραδίων Μαρξισμού: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση | Μαρξιστικές συμβολές διερεύνησης”.

Ομιλητές
Παντελής Βαϊνάς
Παναγιώτης Μαυροειδής
Διονύσης Τζαρέλλας

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ώρα 7.00 μ.μ. στο νέο βιβλιοπωλείο ΚΨΜ, Κιάφας 3 & Ακαδημίας, Αθήνα

Από το editorial του τεύχους:
Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Μπρατισλάβα επιβεβαίωσε τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει το φιλόδοξο σχέδιο συνασπισμού δράσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Την πραγματικότητα αναγνώρισαν οι ίδιοι οι ηγετικοί παράγοντες της Ένωσης. Η ιδεολογία του ευρωπαϊσμού, που παρουσίαζε την ενοποίηση ως μονόδρομο και εκθείαζε τις ευρωπαϊκές αξίες, υψώνοντας την ΕΕ σε βάθρο κοινωνικού υποδείγματος, δέχεται εκ των ένδον ισχυρά πλήγματα αμφισβήτησης, ενώ η απαισιοδοξία είναι πλέον διάχυτη.

Ίσως όμως η πιο σημαντική απόδειξη της μεγάλης ανησυχίας για τον κλονισμό του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος» να συνοψίζεται στο ίδιο το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε μια σύνοδος που έθεσε το ερώτημα: «Έχει μέλλον η ΕΕ και υπό ποιες προϋποθέσεις;».

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η «κινδυνολογία» των Ευρωπαίων ηγετών διαπνέεται από κάποιον τόνο συναισθηματικής υπερβολής, ώστε να πιέσουν για τον προσανατολισμό της ΕΕ στην επιθυμητή γι’ αυτούς κατεύθυνση, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι το σκάφος της ΕΕ κλυδωνίζεται εν μέσω διαρκούς θαλασσοταραχής.

Τα κείμενα του αφιερώματος μπορείτε να τα βρείτε εδώ http://tetradia-marxismou.gr/ ή στο τεύχος που πωλείται στα βιβλιοπωλεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *