Εκδήλωση της ΔιΕΕξόδου: “Ευρωπαϊκή Ένωση και Κρίση” στις 4 Νοέμβρη

Εκδήλωση της ΔιΕΕξόδου: “Ευρωπαϊκή Ένωση και Κρίση”

Ομιλητές: Σταύρος Μαυρουδέας, Άρης Χατζηστεφάνου

Παρασκευή 4 Νοέμβρη, 18.30, αμφιθέατρο ΑΣΟΕΕ

Με την ΔΙΕΕΞΟΔΟ για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όταν το 2010 η τότε κυβέρνηση υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση, μας έλεγαν ότι τα μνημόνια ήταν μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Μας διαβεβαίωναν ότι μπαίναμε σε χαρτογραφημένα νερά και ότι οι έμπειροι τεχνοκράτες του ΔΝΤ μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας θα μας “βοηθούσαν” να ξεπεράσουμε τις δήθεν δυσκολίες, να γίνει το χρέος βιώσιμο και σύντομα να επιστρέψουμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Η εικονική πραγματικότητα όμως γρήγορα κατέρρευσε και την θέση της πήρε ο εφιάλτης που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια και η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς χωρίς να φαίνεται κανένα απολύτως φως στον ορίζοντα. Την εξαθλίωση του ελληνικού λαού την εκμεταλεύτηκε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμπορεύτηκε ελπίδα με μοναδικό σκοπό να νέμεται την εξουσία και να εφαρμόζει ακριβώς τις ίδιες πολιτικές φτωχοποίησης του λαού και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αλλαγή πολιτικής μέσα στα πλάισια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι αδύνατη. Ότι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της ΕΕ, μέσα στην οποία η μόνη πολιτική που μπορεί να εφαρμοσθεί είναι οι πιό ακραίος νεοφιλελευθερισμός για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των λαών.

Τώρα πιά όλοι ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το κοινό μας σπίτι αλλά η κοινή πολιτική του κεφαλαίου και των πολυεθνικών εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «θεματοφύλακας της ειρήνης». Ήταν και είναι ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Συμμετέχει ενεργά και είναι συνυπεύθυνη για όλες τις επεμβάσεις που έχουν οδηγήσει ολόκληρες χώρες στην καταστροφή και χιλιάδες άμαχους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται από «ισότιμους εταίρους». Μέσω ενός πολυδαίδαλου και αδιαφανούς γραφειοκρατικού μηχανισμού, ένα λόμπυ επιχειρήσεων με βιτρίνα και εργαλείο το πολιτικό προσωπικό μετατρέπουν τους λαούς της Ευρώπης σε  άτομα που είτε δουλεύουν υπερεντατικά είτε λιμνάζουν στην αδράνεια και την ανεργία με ψευτοεπιδόματα, είτε αφήνονται στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ο παράδεισος των επιδοτήσεων και των ευκαιριών. Είναι το πεδίο εφαρμογής λιτότητας, καθιέρωσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας και καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων ενώ η κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική και οι επιδοτήσεις οδήγησαν στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «χώρος δημοκρατίας». Πρόκειται για έναν αυταρχικό, αντιδραστικό μηχανισμό, όπου όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι στην ουσία διορισμένοι από την ολιγαρχία. Η συμμετοχή της Ελλάδας  στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγική δέσμευση και επιλογή και για την οικονομική ολιγαρχία της χώρας μας.

Η ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από  το ευρώ και την ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, με την μονομερή διαγραφή του χρέους, με εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, την  ανεξαρτησία της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την λαϊκή κυριαρχία και με την πάλη ενάντια στον φασισμό. Για μια ριζικά διαφορετική θέση του ελληνικού λαού στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον κόσμο. Αντίθετα με τη λογική των Μνημονίων απορρίπτουμε την πολιτική του «χρέους» και της παντοκρατορίας των τραπεζών.

Θέλουμε να συμβάλουμε  ώστε  να δυναμώσει η αντίληψη ότι «υπάρχει εναλλακτική, έξω από  το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και να συνδέσουμε τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες με τον άμεσο στόχο της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *